Landgraaf, Nederland. Bezoek alleen op afspraak!
088-6003810

Wildkamperen, weer eens iets anders

Bij wildkamperen denkt u misschien eerder aan een tent en een kampvuurtje, en niet direct aan een caravan. Toch hoeft u ook met de caravan niet per definitie naar een camping. Er zijn genoeg plekken in Europa waar het is toegestaan om te kamperen in de natuur. Zo kunt u genieten van de ruimte, rust en vrijheid, terwijl u wel de nodige luxe bij de hand heeft. Maar op welke plekken is wildkamperen legaal? En waar kunt u rekening mee houden?

Waar in Europa is het toegestaan?

Wildkamperen is lang niet overal in Europa mogelijk, maar gelukkig zijn er een hoop mooie plekken waar het wel mag. Toegegeven, met een tent kunt u op meer plekken terecht dan met een caravan. In de eerste plaats natuurlijk omdat niet alles bereikbaar is met een caravan, maar ook in verband met de regels.

Scandinavië is waarschijnlijk de beste bestemming voor wildkampeerders. In Noorwegen, Zweden en Finland geldt een wet die stelt dat land voor iedereen beschikbaar moet zijn. Dit geldt ook voor land dat aan iemand toebehoort. Kamperen op iemand zijn privéterrein is dus legaal, al is het wel verstandig om toestemming te vragen aan de eigenaar voor dat u de caravan op zijn land installeert. Landbouwgrond mag niet gebruikt worden om te kamperen, maar dat spreekt eigenlijk voor zich. Ook in nationale parken mag u niet zomaar uw tent of caravan neerzetten om te overnachten. Op parkeerplaatsen is dit wel toegestaan. Nu klinkt dit misschien niet erg aantrekkelijk, maar er zijn hele rustige parkeerplaatsen te vinden met prima uitzicht om van te genieten.

Paalkamperen in eigen land

In Nederland is in principe elke vorm van wildkamperen verboden. Een leuk alternatief is echter de optie om te paalkamperen. Door heel het land staan op verschillende plekken in de natuur palen. In het gebied dat hier omheen ligt is het legaal om te kamperen. Ook natuurcampings bieden een mooie mogelijkheid om te genieten van de natuur. Op deze zeer kleinschalige campings heeft u toch een beetje het gevoel van kamperen in het wild.

En waar kan ik beter niet naartoe?

Frankrijk, Spanje en Italië zijn natuurlijk geliefde vakantiebestemmingen, maar wildkamperen is in deze landen niet zo eenvoudig. In principe is het overal verboden en wordt er streng toezicht op gehouden. De boetes voor wildkamperen kunnen dan ook hoog oplopen, vooral langs de kust. De enige mogelijkheid is kamperen op iemand zijn privéterrein, zolang de eigenaar ermee instemt.

In Oost-Europa kunt u helaas helemaal niet terecht als wildkampeerder. Zelfs op parkeerplaatsen en rustplaatsen is het niet toegestaan om te overnachten. Het voordeel van veel Oost-Europese landen is echter dat er niet veel massatoerisme is. Dus zelfs op campings kunt u hier vaak nog wel de gewenste rust en ruimte vinden.

Genieten met respect voor de natuur

De reden dat wildkamperen op veel plekken verboden is, is om de natuur te beschermen. Helaas zijn er mensen die hun rommel achterlaten, takken van bomen afbreken voor een kampvuur, of veel herrie maken waardoor dieren gestoord worden. Eigenlijk is de ongeschreven regel: laat alles achter zoals je het gevonden hebt.

Laat een bericht achter