Simpelveld, Nederland. Bezoek alleen op afspraak!
0611344894

Wat doe je als je een klapband bij een caravan krijgt?

Wat doe je als je een klapband bij een caravan krijgt?


Liever lezen? De tekst uit het filmpje is hieronder uitgeschreven:

Klapband bij een caravan

Vandaag wil ik het graag hebben over wat je het beste kan doen als de band van je caravan kapot gaat tijdens het rijden.

Om mee te beginnen: Als je bij ons een caravan huurt worden ieder jaar de banden gecontroleerd. Gewoon omdat dit echt het allerbelangrijkste onderdeel van de caravan of van een auto is. De banden spanning hoort tussen de 2 en de 3 bar te zitten, afhankelijk van de caravan. De banden spanning moet je sowieso nooit hoger zetten. Ik heb een klant gehad die heeft hem op 4 bar gezet en heeft daardoor ook een klapband gehad. En dat is natuurlijk super gevaarlijk om te laten gebeuren. Voordat je wegrijd is het altijd handig om even te controleren dat er wel werkelijk een reservewiel bij zit.

 

Waar merk je aan dat je een klapband hebt?

Als je aan het rijden bent en je krijgt een klapband waardoor hij heel snel leeg loopt dan kan je dat merken doordat de caravan bijvoorbeeld heel erg naar één kant trekt , of dat je geluid hoort.
En mocht dat nauw geleidelijk gaan zoals een langzaam leeg lopende band dan kun je dit vaak merken aan het brandstof verbruik. Uiteraard is het niet de bedoeling dat je hiermee doorrijd maar als je het gas los laat, de koppeling indrukt en met 2 handen rustig blijft sturen dan kan er weinig fout gaan. Ga pas remmen na dat je merkt dat je de auto weer onder controle hebt. Het is dan ook handig om in ieder geval even te kijken waar je ruimte hebt. Dit kan in de middenberm zijn, dit kan op de vluchtstrook zijn maar zet in ieder geval even je gevarenlichten aan en ga er dan heen.

Hoe handel je na een klapband?

Zet een gevarendriehoek op als je een klapband krijgt

 

Op het moment dat je daar aangekomen bent dan moet je de gevarendriehoek uitzetten en in sommige landen zijn er ook andere regels zoals in Duitsland dat je hesjes moet dragen. Zet uiteraard je familie achter de vangrail zodat ze in ieder geval veilig staan. Op dat moment kan je binnen aan de auto of de caravan om de band te wisselen.

 

Hoe verwissel je de band?

Zorg voor een egale ondergrond, zet de auto in de versnelling en op de handrem. Zet hem in de P stand in het geval van een automaat. De kruissleutel en de slinger liggen in de disselbak of in de caravan onder de bank. De reserveband kan je in of onder de caravan terugvinden. Met de kruissleutel draai je de bouten allemaal een stukje los en krik je hem op.

Kruissleutel om het wiel los te draaien

Het opkrikken kan je doen door de pootjes van de caravan omhoog te draaien. Op dat moment kun je de wielbouten helemaal loshalen en het oude wiel er af halen. Vervolgens kun je het nieuwe wiel erop zetten en zet je de boutjes er een klein stukje op. Daarna kun je ze helemaal met de hand aandraaien. Vervolgens kun je de caravan weer laten zakken en zet je ze allemaal met de kruissleutel vast. Dit doe je niet door erop te gaan springen maar door gewoon met de handen flink kracht te zetten.

Laat een bericht achter